Kies uw taal

rijgedrag GPS tracking Green Driving

Hoe uw rijgedrag de benzineprijzen compenseert

Geschreven door Michelle

De huidige brandstofprijzen zijn hoog. Zelfs inclusief de accijnsverlaging ligt de adviesprijs   hoger dan  medio februari, toen de wereld ineens met een oorlog in Oekraïne wakker werd.  Om onder deze tarieven uit te komen, kiezen meer mensen voor de fiets, e-bike of het OV. Zit u echt aan uw auto vast? Met deze tips bespaart u ook eenvoudig benzine.

We kijken als eerste naar de snelheid van uw ritten. Hoeveel langzamer moet je eigenlijk rijden om de extra hoge kosten van benzine goed te maken? Het antwoord schuilt in het soort rit dat u maakt. De bestuurder die na 19:00 uur met 120 km/uur over de snelweg rijdt, kan eenvoudig geld besparen. Breng je deze snelheid terug tot 90 km/uur, bespaar je volgens Milieu Centraal ongeveer een liter per 100 kilometer.
Begin 2022  kostte een ritje van 50 kilometer met 120 km/uur u €9.00,- aan benzine. Met de huidige tarieven én een snelheid van 90 km/uur betaalt u nog slechts  €8,10. Dat is makkelijk verdiend!

Tips en tricks in het verkeer

De bovenstaande berekening is goed, maar hoeveel kilometer rijdt u aan een stuk door over de snelweg? En dan ook nog met één constante snelheid? Precies, bijna niemand.  Mariken Stolk, expert duurzame mobiliteit van Milieu Centraal, heeft twee tips om naast snelheid toch zuinig te rijden. Schakel zo vroeg mogelijk door naar een hogere versnelling én pomp je banden elke twee maanden op. Dit bespaart al snel nog zo’n 10 procent brandstof per rit.

Maakt u vooral kilometers in de stad? Ook dan is er winst te halen. ‘Zie je dat je snelheid moet minderen of stoppen voor een stoplicht, laat dan op tijd het gas los, trap de koppeling niet in en laat de auto in de versnelling van dat moment uitrollen,’ aldus Milieu Centraal.  

Snelheid (km/uur)Hoeveel brandstof nodig voor 100 km (per liter)
30 km/u9,2 liter
70 – 90 km/u7,2 liter
100 km/u7,5 liter
120 km/u8,2 liter
130 km/u8,7 liter

Bert van Wee, hoogleraar transportbeleid aan de TU Delft, geeft nog twee laatste tips. De eerste is het uitschakelen van de airconditioning. Als uw ruiten niet beslagen zijn, voegt dat eigenlijk niet veel toe. Maar zet dan niet je ramen open! De tweede tip? Blijf op de rechterbaan in de zuiging achter een vrachtauto. Wel waarschuwt de heer Van Wee: ‘Maar niet zo dichtbij dat het gevaarlijk wordt.’

GPS tracking met Green Driving

Wist u dat de GPS  tracker van TrackJack het mogelijk maakt om verbruik heel precies inzichtelijk te maken? Door gebruik te maken van  de koppeling met uw tankpas ziet u precies wat uw verbruik is geweest. Ook kunt u met Green Driving rijgedrag inzichtelijk maken   en uw bestuurders het tegen elkaar laten opnemen. Wie wordt de beste Green Driver van Nederland?

Bron: De Volkskrant

Partners

Deutsche-telekom
Keurmerk-rittenregistratie
VZR
Intermax
ikwordzzper
Belastingdienst
Informer
MTC
ZZP-Nederland
Salesforce
Carsys
Outsmart

close
De websites van TrackJack maken gebruik van cookies. Door gebruik te maken van de websites stemt u in met het plaatsen van deze cookies. Meer info Sluit melding