Kies uw taal

Aanraken smartphone in houder tijdens autorijden niet strafbaar

Het gebruik van een smartphone achter het stuur is strafbaar. Wanneer de smartphone in een houder is geplaatst mag er echter wel gebruik worden gemaakt van bijvoorbeeld navigatie-apps. Die uitspraak heeft het Gerechtshof gedaan op 7 maart 2018.

Automobilist beboet

Eerder dit jaar kreeg een automobilist een boete van € 230,- nadat hij een mobiele telefoon bediende die geplaatst was in een houder in de auto. De man stapte naar de kantonrechter en kreeg te horen dat het aanraken van een telefoon in een houder gelijk staat aan het vasthouden van een telefoon. Na deze uitspraak is de automobilist in beroep gegaan. Ook het Openbaar Ministerie wilde een duidelijker beeld van wat wel en niet strafbaar is bij het gebruik maken van een mobiele telefoon in de auto, mede omdat veel mensen navigatie-apps op hun telefoon hebben. Volgens de wet mag een telefoon alleen handsfree bediend worden, bijvoorbeeld via een spraakassistent. Het Gerechtshof is het daar niet mee eens en zette een streep door de boete.

‘Aanraken of vasthouden’

De begrippen ‘aanraken’ en ‘vasthouden’ hebben een beperkte betekenis. Uit de uitspraak mag niet geconcludeerd worden dat een telefoon in een houder altijd bediend mag worden. Er zullen altijd omstandigheden zijn, bijvoorbeeld als de gedragingen leiden tot een ongeluk, waarbij het bedienen van een telefoon in een houder wel strafbaar is. Het vasthouden van de telefoon tijdens het rijden of het vastklemmen van de telefoon tussen hoofd en schouder is ook strafbaar.

Uitspraak Gerechtshof

Het OM is tevreden met de uitspraak. ”Het is nu duidelijk dat er een verschil bestaat tussen het vasthouden van een mobiel, dat verboden is, en het gebruik van een telefoon in een handsfreehouder’’, zegt Mariël van Dam van het Parket Centrale Verwerking Openbaar Ministerie. Het CVOM is een onderdeel van het OM dat hoger beroepen tegen verkeersboetes behandelt. ”Het is nu aan de wetgever om te kijken of de huidige wetgeving aangepast moet worden.”

Partners

Deutsche-telekom
Keurmerk-rittenregistratie
VZR
Intermax
ikwordzzper
Belastingdienst
Informer
MTC
ZZP-Nederland

close
De websites van TrackJack maken gebruik van cookies. Door gebruik te maken van de websites stemt u in met het plaatsen van deze cookies. Meer info Sluit melding