Kies uw taal

Verzekeraars betalen opsporing gestolen auto’s

Verzekeraars betalen opsporing gestolen auto’s

Verzekeraars gaan op eigen kosten particuliere recherchebureaus inhuren om gestolen auto’s op te sporen. Wordt een auto gesignaleerd – bijvoorbeeld via een camera met nummerplaatherkenning – worden particuliere bedrijven ingezet om de auto op te volgen wanneer er geen politiecapaciteit is. Het gaat nu om een proef langs de Duitse grens.

Minder auto’s teruggevonden

Ook al worden er steeds minder auto’s gestolen, de auto’s die verdwijnen komen steeds minder vaak terug. Vorige jaar ging het om zestienduizend gestolen voertuigen waarvan er 4.575 zijn teruggevonden. Daarom willen de verzekeraars nu particuliere recherchebureaus inschakelen om de politie te assisteren. Een oplossing voor het verhogen van het terugvindpercentage is het voertuig te voorzien van een gps track en trace systeem. Mocht de auto worden gestolen, bekijk je online waar de auto is.

Geen wilde achtervolgingen

De recherchebureaus krijgen via de verzekeraars en de politie de locatie gegevens en informatie over het voertuig van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit in Veendam. Het is volgens Titus Visser van Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit niet de bedoeling dat particuliere rechercheurs wilde achtervolgingen gaan inzetten om autodieven te achterhalen.

Het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit is een samenwerkingsverband van de Rijksdienst voor het Wegverkeer, de politie, de Stichting Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit en de Belastingdienst.

Partners

close