Kies uw taal

Bijtelling auto van de zaak
Eerste stappen lobby bijtelling gezet

Eerste stappen lobby bijtelling gezet

Dat er verandering in de bijtellingsystematiek moet gaan komen is duidelijk volgens Vereniging Auto Van De Zaak (VAVDZ). Dit blijkt uit de eerste stappen van het lobbyproces rond de bijtelling. De kortingen op de bijtelling kost de overheid teveel geld en is marktverstorend voor de branche.

VAVDZ heeft haar lobbystandpunten bepaald na raadpleging van de achterban in verschillende polls en onderzoeken. De uitkomst is duidelijk: iedereen wil graag een auto van de zaak met een lage bijtelling, echter bovenal een eerlijke belasting die het privégenot zo dicht mogelijk nadert. 

Martin Huisman, voorzitter van VAVDZ: “Als je vandaag een aantal knappe koppen en een wit vel papier een goede bijtellingsregeling op papier zou laten zetten, is een ding zeker: de uitkomst is nooit het systeem dat wij nu kennen”.

Statements Vereniging Auto Van De Zaak

Statement 1: Breng de bijtelling in lijn met de echte autokosten
De CO2-grondslag is geen vereiste in de bijtelling, belangrijker is dat de belasting die betaald moet worden voor het privégenot van de auto van de zaak daadwerkelijk in verhouding staat tot de autokosten. Betalen per gereden privé kilometer is uiteindelijk de meest zuivere vorm.

Statement 2: Maak een nieuwe faciliteit voor laagverbruikers
Geef de groep die de auto weinig tot zeer weinig prive gebruikt de mogelijkheid om de bijtelling tegen een laag tarief af te kopen. Dit in combinatie met de verplichting tot het gebruik van een goedgekeurd rittenregistratiesysteem. Hiermee wordt een betere faciliteit gecreëerd dan de huidige 500-kilometer regeling en kan er ervaring worden opgedaan met geautomatiseerde ritregistratiesystemen.

Statement 3: Bevorder keuzevrijheid in mobiliteit
Creëer meer fiscale voorzieningen waardoor berijders meer keuze hebben in hoe zij hun zakelijk vervoer kunnen inrichten. Zorg voor een faciliteit waarbij mobiliteitsbudgetten gestimuleerd worden. Verhoog de onbelaste kilometervergoeding.

Statement 4: Los inconsequenties op in de bijtelling
Het betalen van bijtelling op een bestelauto inclusief BPM is inconsequent omdat het privégenot minder is en de werkgever de BPM terugkrijgt.
Het betalen van bijtelling voor een auto van vijf jaar of ouder zou minder moeten zijn dan voor een nieuwe auto, immer het privégenot is ook minder.

Geef uw mening!
Heeft u op of aanmerkingen op bovenstaande statements, dan kunt u deze geven op het forum van Verening Auto Van De Zaak.

Partners

close