Kies uw taal

Redactie Motorboot deelt ervaring over TrackJack

Redactie Motorboot deelt ervaring over TrackJack

” In 2011 werden er volgens politiecijfers 1225 vaartuigen ontvreemd. Het gros daarvan betreft motorboten, rubberboten, roeiboten en sloepen. Hoewel er destijds sprake was van een daling, is het aantal nog steeds aan de forse kant. Een boot goed wapenen tegen diefstal blijft nu eenmaal een lastige opgave. Toch gloort er hoop aan de horizon dankzij de opkomst van zogenaamde track en trace-systemen. Kastjes die je op de boot verstopt en die op elk gewenst moment hun positie doorgeven. In geval van diefstal is de locatie van het vaartuig gemakkelijk en snel te achterhalen. Op die manier wordt het voor het dievengilde steeds moeilijker om de buit te verbergen en daar mee het stelen van een boot ook een stuk minder aantrekkelijk.”

” TrackJack is het derde systeem dat aan bod komt en het eerste dat we laten inbouwen onder het dashboard. In de basis verschilt het systeem van Trackjack niet zoveel van dat van Nedsoft. Ook dit programma werkt via een webportaal, waar je door middel van credits de locatie van het GPS-kastje op kunt vragen.

Daarbij wordt eveneens gebruik gemaakt van Google Maps. In tegenstelling tot de Beagle (een blauw driehoekje) en Nedsoft (een rood ballonnetje), wordt de tracker hier weergegeven als een pulserende groene stip. Het grootste verschil met de andere twee systemen is echter dat de TrackJack direct is aangesloten op het lichtnet. Hierdoor hoef je niet steeds op en neer naar de haven om de batterij op te laden. Daarbij beschikt het apparaatje over een noodaccu die nog maximaal 12 uur stand houdt, mocht de TrackJack om wat voor reden dan ook geen stroom via het boordnet krijgen. In geval van sabotage van het kastje, wordt er direct een alarmmelding doorgegeven.

In tegenstelling tot Nedsoft is in het basispakket van TrackJack Europese dekking gegarandeerd. De aanbieder werkt overigens met verschillende servicepakketten: Light, Basic, Plus en Fleet. Hoewel men zelf niet wil spreken van een abonnement, hebben de servicepakketten er wel veel van weg. Je betaalt een vast bedrag per 12 maanden voor een bepaald pakket. Daarbij geldt uiteraard de stelregel: hoe meer functies, des te hoger de prijs. Ook hier kiezen we voor de basisuitvoering. Eenmaal aangesloten, passen we online onze instellingen aan. Een overzichtelijke module geeft de verschillende opties netjes weer. Bij elke optie staat een informatie-icoontje dat uitleg geeft over een bepaalde instelling. Op de kaart is achteraf de gevaren route te bekijken die zeer nauwkeurig wordt weergegeven.

Overal in de route zijn markeringen aangebracht die de dichtstbijzijnde adressen opgeven. De markeringen zijn, inclusief data en tijden ook terug te vinden in tabellen en lijsten. In de dagen die volgen kunnen we (voor slechts één credit) telkens de locatie van de boot opvragen. Maar na enkele dagen valt het contact weg en blijven in eerste instantie ook meldingen uit als de boot de geo-zone verlaat. Een snelle check bij de helpdesk leert ons dat het apparaatje waarschijnlijk niet goed is aangesloten op het boordnet. De TrackJack blijkt achter de hoofdschakelaar te zijn geplaatst. Als de stroom wordt afgezet, is het kastje aangewezen op zijn noodaccu. Gevolg is dat na enige tijd de gegevens niet meer worden doorgestuurd. De batterij is leeg en pas als deze na een poosje varen weer is opgeladen, komen de berichten weer op gang. Dat is ook het moment dat instellingen weer aangepast kunnen worden. Daarvoor moet er namelijk live contact gemaakt worden met de TrackJack.”

Lees hier meer informatie over de TrackJack OTM 2.0 welke getest is door de redactie van Motorboot.

Bekijk Het Artikel

Partners

close