Kies uw taal

Gestaffelde bijtelling rechtvaardiger volgens Weekers

Gestaffelde bijtelling rechtvaardiger volgens Weekers

Dit heeft staatssecretaris van Financiën, Frans Weekers op zaterdag 5 januari gezegd in de Tros Autoshow op Radio 1. De huidige bijtelling kan als onrechtvaardig worden gezien. Dit jaar onderzoekt Weekers de mogelijkheden van een gestaffelde bijtelling samen met de branche.

Een jaar geleden speelde Weekers met het idee van een gestaffelde bijtelling. Een idee waar de lease- en autobranche gecharmeerd van waren. Door de plannen van het doorvoeren van een Forenzentaks is de gestaffelde bijtelling op een lager pitje geplaats. Staatssecretaris Weekers is blij dat de Forenzentaks en kilometerheffing van de baan zijn en dat de weg vrij is voor een gestaffelde bijtelling.

Een rem op het aantal privé gereden kilometers is het doel. Momenteel betaalt een berijder die weinig privé kilometers rijdt, net zoveel bijtelling als een berijder die veel privé rijdt. Dit kan eerlijker volgens Weekers.

De RAI Vereniging, de branchevereniging van autofabrikanten en auto-importeurs, reageert positief op het idee. “Het is inderdaad een stuk eerlijker. Het klinkt ons echt als muziek in de oren”, zegt Harald Bresser. Anders dan de Bovag pleit de RAI Vereniging nu nog niet voor een grondig onderzoek. “Laten we eerst met z’n allen rond de tafel zitten, dan kijken we verder.”

In 2004 is er eerder een gestaffelde bijtelling geweest die door de administratieve rompslomp is afgeschaft. Een vast percentage bijtelling dat momenteel gebaseerd is op de CO2-uistoot van een voertuig was het alternatief. Door GPS- en rittenregistratiesystemen
wordt de administratie automatisch bijgehouden, wat het een stuk eenvoudiger maakt.

TrackJack Europe bevindt zich al enige tijd in de klankbordgroep van de Belastingdienst om de gestaffelde bijtelling vorm te geven op basis van het eerder gepubliceerde RRS Normenkader. Wanneer de gestaffelde bijtelling haar intrede vindt, wat volgens verwachting begin 2014 zal zijn, voldoet de TrackJack met de Professional aan de gestelde eisen en kan deze worden gebruikt voor de gestaffelde bijtelling.

Wanneer er meer informatie bekend wordt gemaakt over de gestaffelde bijtelling, informeren wij u hier direct over.

 

Tros Autoshow met staatssecretaris Frans Weekers

Beluister het audiofragment van Tros Autoshow met staatssecretaris Frans Weekers:

Partners

close